De concertband Euterpe werd in februari 1996 opgericht door een aantal jonge amateur-musici uit verschillende harmonieorkesten van Zuidoost-Limburg. Als thuishaven kozen de oprichters in eerste instantie voor het repetitielokaal van de Koninklijke Harmonie St.- Lambertus te Alt-Hoeselt. Door het steeds groeiende aantal leden moesten we al snel op zoek naar een geschiktere accommodatie en verhuisden we naar Bilzen. Intussen vonden ook muzikanten uit de regio’s Genk, Hasselt en Borgloon de weg naar het repetitielokaal (Pabilo) te Bilzen. 

Het orkest houdt van uitdagingen. In zijn relatief korte bestaan maakte Euterpe verschillende concertreizen en nam men deel aan een aantal wedstrijden. In 1998 reisden we naar het Deense Roskilde. We namen er deel aan een festival en een internationale muziekwedstrijd. 

We trokken in 2002 drie weken doorheen Zuid-Afrika en waren we in hetzelfde jaar gastorkest op het ‘Internationaal Muziekfestival’ in het Duitse Hilden. In 2007 maakten we een concertreis naar Praag . In 2005 kreeg Euterpe het bezoek van het ‘Blue Lake International Northern Winds Orchestra’ uit Michigan (US) Naar aanleiding van het ‘Federaal Congres van de Hoofdgriffiers van de Vredegerechten en Politierechtbanken te Hasselt’, werkte de concertband Euterpe in 2006 mee aan een cd- opname van “Het Europees volkslied” (Ludwig van Beethoven) en de “Mars van de Gerechtsgriffiers” (André Vergauwen). 2008 was het jaar waarin de concertband, in samenwerking met de Academie Genk voor Muziek, Woord- en Dans, de musical ‘Saga Candida’ van Bert Appermont bracht. 

Zoals je merkt, de concertband Euterpe zit niet stil. Ze houdt van plezier maar gaat ook geen uitdaging uit de weg. Met het veelzijdige repertoire, dat bestaat uit zowel klassieke als moderne composities, is het orkest zowat van alle markten thuis en verzorgt Euterpe kioskconcerten, themaconcerten, misvieringen of avondvullende programma’s.

Agenda Concertband Euterpe
  
: